Vragen over Solliciteren
Home > Sollicitatiebrief > Hoe ga je om met referenties

Hoe ga je om met referenties


Een referentie opgeven wordt pas aantrekkelijk, als je potentiële werkgever je interessant genoeg gaat vinden, om je eventueel aan te nemen voor de gevraagde functie.

Een goede referentie is waardevol, als het iemand is, die jouw talenten om kan zetten in een goed verhaal uit de praktijk. Een werkgever kan hieruit opmaken, hoe jij als persoon bent, functioneert en reageert in verschillende situaties. Het opgeven van “grote namen” als referenties, maken veel indruk. Echter, kunnen zij ook datgene bieden, waardoor jij bij een nieuwe werkgever op de kaart komt te staan.

Pas als jij toestemming hebt gegeven aan de werkgever om een referentie na te trekken, mag dit gebeuren! Ook jij moet niet vergeten om de referentie om toestemming te vragen, eer je hen gaat opgeven. Hierdoor voorkom je dat de referentie niet voorbereid is op een eventueel telefoontje.

Welke referenties kun je vragen? Je kunt op het volgende letten:

  1. Kent de persoon jou goed genoeg?
  2. Kan deze persoon positief over je vertellen?
  3. Kan deze persoon zwakke punten op een positieve manier verwoorden?

Denk bij het vragen van referenties niet alleen aan je oude werkgever, maar ook aan stagebegeleiders, oud-docenten of personen uit een organisatie. Hierdoor kan een werkgever een breder beeld krijgen van jou als persoon.

Referenties worden dus pas in een later stadium gevraagd en dus ook gegeven. Van belang is natuurlijk, dat:

  • De gegevens van de referentie actueel zijn. Let daarop en controleer liever twee keer.

Als je een cv via internet naar verschillende bedrijven stuurt, is het van belang dat:

  • Je nooit je referenties vermeld. Je weet namelijk nooit, waar je gegevens terecht komen.

Wil je wel laten weten, dat je referenties achter de hand hebt, vermeld dan:

  • Een regel binnen je cv, waarin staat “referenties op aanvraag”.

Ben je in de fase beland, dat je je referenties gaat vermelden, maak dan:

  • Een aparte kop referenties binnen je cv. Hierin vermeld je de naam en bedrijfs-en contactgegevens. (telefoon/e-mailadres)

Het komt helaas ook voor, dat bedrijven bedrijfsrechercheurs inhuren, om je cv en dus ook referenties op waarheid te checken. Je kunt hen voor zijn, door zelf deze rechercheurs in te huren en te vragen om je cv te checken. Zo kun je een keurmerk krijgen voor je cv en je laat je potentiële werkgever zien, dat je niks te verbergen hebt.